Getty Images

Benavidez próbatétele Gvozdyk: Ezt követheti a Beterbiev-Bivol győztes, Canelo vagy cirkálósúly?

Oleksandr Gvozdyknak megvannak a fizikai előnyei ahhoz, hogy próbára tegye David Benavidezt a szombat esti, a WBC ideiglenes félnehézsúlyú világbajnoki címéért vívott mérkőzésükön, amely június 15-én lesz a Las Vegas-i MGM Grand Garden Arénában.

Benavidez súlycsoportot vált, ami a korábbi WBC félnehézsúlyú bajnok Gvozdyk természetes környezete. A 27 éves Benavidez szuperközépsúlyban sikeres volt, de az a Gvozdyknál kisebb, gyengébb, kevésbé képzett bunyósok ellen volt. Meglátjuk, hogy Benavidez képes lesz-e felvenni a versenyt egy olyan erővel, mérettel és képességekkel rendelkező ellenféllel, akivel 11 éves pályafutása során még nem találkozott. legjobb harcos, akivel Benavidez eddig küzdött, Caleb Plant, és ő közel sem olyan erős, nagydarab vagy technikailag tehetséges, mint Gvozdyk.

Gvozdyk ereje és képességei megmaradnak, attól függetlenül, hogy mennyi éve van még hátra a karrerjében. „Négy vagy öt év szünet volt, aztán visszatért, és volt néhány nem túl látványos győzelme” – mondta Chris Algieri bokszszakértő a Probox TV-nek Oleksandr Gvozdykról, aki szombat este David Benavidezzel csap össze.

A 37 éves Gvozdyk ereje ugyanolyan félelmetesnek tűnt a visszavonulásból visszatért két mérkőzésén, mint a 2016 és 2019 közötti legjobb éveiben. „Nagyon atletikus srác, jó atléta, és a súlycsoportnak megfelelően épített. Ez a természetes súlycsoportja, és David feljebb lép, hogy megküzdjön vele” – mondta Algieri Gvozdykról.

Benavidez 200 fontról jön lefelé, tehát nem lép feljebb a szó szoros értelmében. Inkább arról van szó, hogy nem megy vissza annyit a súlycsoportban, mint amennyit szokott, 168-ra csökkentve a súlyát. Amikor Benavidez szombaton rehidratálódik, valószínűleg cirkálósúlyúnak fog tűnni. Benavidez az ellenfelei elé áll, gyors kombinációkat üt, és kiszeretné ütni az ellenfeleit. Ha így harcol Gvozdyk ellen, Benavidez sebezhetővé válik.

Benavideznek jó álla van, de itt más erők mozognak. Az egyetlen nagy ütő, akivel Benavidez 168-on küzdött, az David Lemieux volt, aki 2022-ben már nem volt olyan jó, mint a legjobb éveiben.

„Ha David Benavidez azt mondja, hogy ezután visszamegy 168-ra, nem tudom, hogy erre képes lesz-e. Nehéz visszafogyni súlyba, ha már egyszer feljebb léptél és felszedtél némi izmot, különösen 175-re.”

Benavidez akkor fog visszamenni szuperközépsúlyba, ha megkapja a Canelo Alvarez-meccset, ami nem tűnik túl valószínűnek, hacsak a szaúdiak nem hajlandóak kifizetni a mexikói szupersztár árát. De ha Benavidez veszít Gvozdyk ellen, lehet, hogy nem lesz más választása. Benavidez számára vakmerőség lenne félnehézsúlyban maradni, mert ha nem tud megbirkózni Gvozdyk ügyességével és erejével, akkor nem lesz képes elviselni az IBF/WBC/WBO félnehézsúlyú bajnok Artur Beterbiev nagy ütéseit, vagy megbirkózni a WBA bajnok Dmitry Bivol bokszoló képességével.

„David nagydarab fickó, aki jóval több mint 200 fontról jön le. Ez egy érdekes összecsapás, és szerintem sok választ fogunk kapni aznap este. Vajon David Benavidez a félnehézsúlyba tartozik? Meg tud birkózni egy Gvozdyk kaliberű sráccal, még ha egy kicsit túlkoros is? Majd meglátjuk” – mondta Algieri.

Benavidez célja, hogy megnyerje ezt a meccset, majd megkapja a nagy fizetést a szaúdiaktól, hogy a vitathatatlan félnehézsúlyú koronáért küzdhessen a Beterbiev vs. Bivol meccs győztese ellen. Ha Benavidez teljesíti ezt a célt, akkor valószínűleg cirkálósúlyba lép, ha nem kapja meg a Canelo elleni meccset, amit valószínűleg nem fog. Nem fog félnehézsúlyban maradni, mert a divízió Beterbievtől, Bivoltól és David Morrell Jr-tól eltekintve meddő.

A Morrell elleni meccs nem jelentene nagy pénzt Benavidez számára, így valószínűleg feladja a félnehézsúlyú súlycsoportot és feljebb megy cirkálósúlyba. Vitathatatlan, hogy Benavideznek ott kellett volna lennie az elmúlt három-négy évben.

Próbáld ki a sportfogadást nálunk! (x)
Kategóriák
Ökölvívás

Szólj hozzá!

*

*

KAPCSOLÓDÓ