Saudi Chairman of General Authority for Entertainment Turki Alalshikh during a press conference at Outernet London. Picture date: Thursday November 16, 2023. (Photo by Zac Goodwin/PA Images via Getty Images)

Turki Alalshikh megerősíti az úttörő bokszliga terveit

Turki Alalshikh megerősítette azon szándékát, hogy az elkövetkező években egy boksz „szuperligát” hoz létre.

A szaúdi bokszfőnök, aki jelenleg az ország általános szórakoztatóipari hatóságának elnöke, az elmúlt években forradalmi hatást gyakorolt a sportágra, és világszerte hatalmas eseményeket rendezett. Olyan promótereket hozott össze, mint Eddie Hearn és Frank Warren, hogy megpróbálja javítani a kártyák minőségét, és olyan látványos bokszmérkőzéseket hozzon össze, amelyek a múltban gyakran elmaradtak a bokszpolitika miatt. Júniusban olyan hírek láttak napvilágot, amelyek szerint Alalshikh egy új boksz „szuperligát” akar létrehozni, és az összes promóciós céget egy 4 milliárd dollár körülire becsült üzletben összefogva monopolizálná a sportágat [3,03 milliárd font].

A talkSPORT White and Jordan című műsorban adott interjújában pedig megerősítette ezeket a szándékokat.

„Van egy tervünk a jövőre nézve, hogy valami olyasmit csináljunk, mint egy liga. Az övekről egyelőre nem beszélünk. De véleményem szerint 68 világbajnok őrült szám.”

Az ökölvívást rendszeresen érik kritikák a sportág öveinek száma miatt, a négy fő szervezet, a WBA, a WBC, az IBF és a WBO miatt. Jelenleg 17 súlycsoportot ismer el négy szervezet, ami 68 világbajnokot jelent a sportágban.

Számos szervezetnél vannak „ideiglenes”, „rendes” és „franchise” címviselők is, ami egyre nehezebben érvényesíthető és érthető a szurkolók számára. Sok küzdelem gyakran meghiúsul a vitathatatlan koronáért, mivel az egyes irányító testületek rangsorai szerint rendszeresen kötelező kihívásokat írnak ki.

Most azonban Alalshikh irányítása alatt a rajongók úgy tűnik, hogy a legnagyobb küzdelmeket láthatják, beleértve Tyson Fury legutóbbi, Oleksandr Usyk elleni vereségét a vitathatatlan nehézsúlyú címekért. Sőt, további mérkőzéseket is rendez más súlycsoportokban, beleértve a közelgő kártyát, amelynek főszereplője az Artur Beterbiev és Dmitry Bivol vitathatatlan összecsapása lesz október 12-én.

A várakozások szerint a szaúd-arábiai állami befektetési alap az elkövetkező években továbbra is nagy összegeket fektet be a sportágba, és a „szuperliga” az eddigi legsikeresebb vállalkozása lehet. Különösen nagy sikert jelentene, mivel a legnagyobb promóciós istállók közül néhányat össze tudna hozni, köztük Hearn Matchroom Boxingját, Warren Queensberry Promotionsát, Oscar De La Hoya Golden Boy Promotionsát és Bob Arum Top Rankját.

A boksznak komoly konkurenciát jelent az MMA világa, ahol az UFC gyakorlatilag teljesen átvette a sportág egyeduralmát. A küzdősportok rajongói körében óriási népszerűségnek örvend, és azzal fenyeget, hogy többnyire versenyképesebb kártyákkal megelőzik a bokszot. Alalshikh azonban úgy véli, hogy elképzelései segíteni fognak a boksz újjáélesztésében.

Floyd Mayweather is kiállt a kevesebb öv mellett, és rendszeresen hangsúlyozta, hogy ez egy olyan probléma, amellyel az elkövetkező években foglalkozni kell.

„A WBC-nek, a WBA-nak, az IBF-nek és a WBO-nak, mindannyiótoknak ki kell takarítanotok ezt a sok sz**rt. Ez rosszat tesz a boksznak. Nincs olyan, hogy szuperbajnok. Ti csak extra pénzt szedtek el ezektől a bokszolóktól. Meg kell tisztítanunk ezt a sportot. Ha megnézed a tévében, mindenki bajnok. Az összes bunyós övvel pózol.”

Próbáld ki a sportfogadást nálunk! (x)
Kategóriák
Ökölvívás

Szólj hozzá!

*

*

KAPCSOLÓDÓ