(Photo by Nick Potts/PA Images via Getty Images)

Ha nem is rendíthetetlen, de az újjáépített Anthony Joshua a valaha volt legjobb mentális állapotban lehet

Anthony Joshua ragaszkodik ahhoz, hogy az Oleksandr Usyk elleni második vereséget követően sem veszítette el az önbizalmát, és mindez döntő fontosságú volt, hogy megtegye a megfelelő lépéseket a címmérkőzéshez.

Egy trükkös időszak után a régi Joshua határozottan felébredt álmából az elmúlt egy évben. De igazi próbatétel elé néz, amikor szeptember 21-én az IBF nehézsúlyú világbajnok Daniel Dubois-val találkozik. A 34 éves Joshua boldognak és nyugodtnak tűnik a Ben Davisonnal való edzéseken, és bár fizikailag mindig kiváló formában van, könnyen lehet, hogy a Dubois elleni meccsre egész karrierje legjobb mentális állapotában megy. Eltartott egy ideig, de Joshua ezen verziója már tudja, hogy mi kell a legmagasabb szinten való sikerhez, és pontosan tisztában van saját erősségeivel és gyengeségeivel.

Joshua úgy tűnik, megbékélt azzal a ténnyel, hogy meg lehet verni, és bár lehet, hogy soha nem nyeri vissza azt a rendíthetetlen önbizalmat, amely első nehézsúlyú bajnoki címét végigkísérte, ez a plusz óvatosság számítóbb bunyóssá tette.

„Fejlődő” – mondta Joshua, amikor a DAZN megkérdezte, hogy összegezze az elmúlt 12 hónapját. „Köves úton indultunk, a nehézsúly vitathatatlan világbajnoka, Oleksandr Usyk ellen elszenvedett vereség után. Azóta hiteles nehézsúlyú bunyós lett. Két vereség után is hiszel magadban, de nehéz, amikor már az emberek nem hisznek benned.”

Usykot hiteles bunyósként jellemezni talán egy kicsit alábecsüli az ukrán képességeit, de az is lehet, hogy Joshua még mindig túl szigorúan ítéli meg magát. De ez lehet annak a jele is, hogy ahelyett, hogy piedesztálra emelné Usykot, Joshua úgy véli, hogy az egymás elleni vereségei óta bekövetkezett fejlődés sokkal jobb bunyóssá tette őt, és még mindig elérhető célpontnak tekinti Usykot.

Dubois az utóbbi idők legkomolyabb próbatételének ígérkezik. Ha Joshua higgadtan véghez tudja vinni a tervét, és 96 ezer szurkoló előtt a Wembley Stadionban nyerni tud, akkor valóban elmondhatja magáról, hogy visszatért.

„Nagy nyomás nehezdik rám az emberek részéről, akik azt mondják, hogy már nem vagy ugyanaz az ember, ezért vissza kell menned és újra kell építened magad. Végigmentem ezen az újjáépítési folyamaton, és ha megnézed az állandóságot – nem azt mondom, hogy világbajnokot világbajnok után vertem -, de ahhoz, hogy eljussak a világbajnoki címmérkőzésig lépéseket kellett tennem. És minden egyes meccs idáig vezetett. A [Jermaine] Franklin ellen vívott 12 menetből [Robert] Helenius ellen már hét menet lett – ami Dillian Whyte ellen lett volna – [Otto] Wallin ellen már csak öt menet kellett a győzelemhez, majd ez kettőre csökkent [Francis] Ngannou ellen. Ki tudja, mi fog történni szeptember 21-én?”

Próbáld ki a sportfogadást nálunk! (x)
Kategóriák
Ökölvívás

Szólj hozzá!

*

*

KAPCSOLÓDÓ