Champion belt seen during the One fight night 13 at Lumpinee
BANGKOK, THAILAND - 2023/08/05: Champion belt seen during the One fight night 13 at Lumpinee Boxing Stadium. (Photo by Amphol Thongmueangluang/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

A ketrec a Kickboxban

Peszlen Ferenc írása.

A One Championship nemcsak hogy áttöri a gátakat és visszahozza a kickbox népszerűségét a nagyközönség számára, de újra reformálja a sport mozgásanyagát azáltal, hogy a küzdelmeket immáron nemcsak és kizárólag ringben, hanem egyre több alkalommal ketrecben rendezik meg.

Ez a tény pedig arra sarkallja az edzőket és a versenyzőket, hogy a materiális térhez igazítsák a technikájukat, a taktikájukat és a stratégiájukat egyaránt. A ketrecnek nemcsak az alakja, hanem mérete is komoly befolyásoló tényező lesz a jövőben, és aki ezeket jobban tudja kihasználni, az óriási helyzeti előnybe kerülhet egy-egy mérkőzés folyamán!

De hogyan is felismerhető ez a változás?!

Egy klasszikus ringben megrendezett kickbox mérkőzéseken (Glory, Enfusion) a sportolók a mérkőzés időtartamának a zömében, a saját alapállásukban vívják meg a küzdelmeiket ellenfeleikkel szemben. Addig a ketrecben zajló mérkőzéseken a jövőben egyre többször fog előfordulni, hogy egy versenyző akár offenzív, akár defenzív szerepet játsszon az adott küzdelemben, vagy csak annak bizonyos pillanataiban, rá lesz kényszerülve arra, hogy a technikai kivitelezése közben, előtt vagy után az eredeti alapállását megváltoztatva dolgozzon, mert a kör alakú ketrec mérete rendkívül megnehezíti a szögzárást és a viszonyított távolság áthidalását.

Eme nézőpont tükrében a modern kickbox (és a jövőben mma striking) egyik legnagyobb reformátoraként gondolok Chingiz Allazovra és edzőjére, Andrei Gridinre. Mivel a modern küzdősportban Allazov stílusában jelenik meg leginkább a kör kihasználásának a koncepciója. Egyrészt az állandó alapállásváltásból indított támadásokra azért van szükség, mert kiemelt prioritást kell, hogy élvezzen a távolság áthidalás és megtartás, másrészt sokkal könnyebb olyan szituációba terelni az ellenfelet, amivel hibázásra lehet kényszeríteni.

Kiemelném még a Gridin Gym nagyságát abból a szempontból is, hogy a technikái kinematikai rendszerét is több ponton megváltoztatták, Allazov genetikájára szabva. Ez az eredeti jobb hátsó lábas fejrúgásán is megfigyelhető (enyhe bedőléssel mozgás elővételezést hajt végre) illetve, hogy a Kyokushin karatéból több típusú fejrúgást emeltek át egy olyan sportba, ahol a technikai bázis zömében muay thai és ökölvívó alapokon nyugszik. Persze minden mérkőzés kimenetele a két harcos pillanatnyi szakmai és fizikális állapotának az összevetéséből születik meg (No meg egy nagy adag szerencse). De “Chinga” mérkőzései kiváló reprezentatív értékkel rendelkeznek a “régi“ és “új” stílusok összevetése terén.

Egy biztos, a One FC felemelkedésével mi küzdősport rajongók csak nyerhettünk. Hölgyeim és Uraim, kedves küzdősport rajongók: A P4P lista első helyezettje: Chingiz Allazov.

Borítókép: Amphol Thongmueangluang/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Próbáld ki a sportfogadást nálunk! (x)
Kategóriák
EgyébUncia TV

Szólj hozzá!

*

*

KAPCSOLÓDÓ