Beterbiev vitathatatlan bajnok akar lenni, majd súlycsoportot váltana

A Boksz Világtanács, a Nemzetközi Bokszszövetség és a Boksz Világszervezet félnehézsúlyú bajnoka, Artur Beterbiev a jövőben súlycsoportot válthat.

„Szeretném megnyerni az összes félnehézsúlyú bajnoki címet, majd kipróbálni magam egy másik súlycsoportban” – mondta Beterbiev a Tassnak.

A 38 éves Beterbiev arra hajt, hogy vitathatatlan bajnok legyen ebben a súlycsoportban. Az IBF címét 2017-ben Enrico Koelling, a WBC-övet 2019-ben Oleksandr Gvozdyk majd 2022 júniusában a WBO címét Joe Smith ellen szerezte meg. Az év elején Beterbiev kiütéses győzelemmel tartotta távol a WBO kötelező kihívóját, Anthony Yarde-ot.

Úgy volt, hogy egy újabb kötelező címmérkőzéssel tér vissza, ezúttal a korábbi világbajnok brit Callum Smith ellen, de a meccset elhalasztották, miután Beterbiev megsérült. A Smith elleni mérkőzést 2024 januárjára tették át. Akinek a kezében van a kirakós utolsó hátralévő darabja, az a WBA világbajnok Dmitry Bivol. Voltak problémák a vitathatatlan küzdelem megrendezésével.

Amellett, hogy a két bokszoló nem tudott megegyezni a pénzügyi feltételekben, és mindketten rivális promóterekhez és konkurens platformokhoz kötődnek, a WBC nem hajlandó szentesíteni a mérkőzést – Bivol orosz volta miatt. Beterbiev szintén orosz, de évek óta Kanadában él. A WBC addig nem fogja engedélyezni a mérkőzést, amíg Oroszország be nem fejezi a katonai konfliktust a szomszédos országgal, Ukrajnával. A WBC azonban hajlandó engedélyezni Bivolnak, hogy kivételi kérelmet nyújtson be. Amennyiben legyőzi Smith-t, a Bivol elleni egyesítésre csak 2024 közepén kerülhet sor.

A cirkálósúlyba való fellépés elég nagy ugrás, de már több bunyós is sikerrel vette ezt az akadályt. Badou Jack volt a legutóbbi, aki világbajnoki címig jutott ezen az úton.

Borítókép: Getty Images

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20 000 Ft értékű bónusz! (x)
Kategóriák
Ökölvívás

Szólj hozzá!

*

*

KAPCSOLÓDÓ