Borics Ádi: “Úgy érzem, hogy új harcossá születtem”

Borics Ádám rengeteg sikert tudhat maga mögött eddigi 10 éves profi karrierje során. 

Ádám az első harcos, aki képviselte Magyarországot a PFL-ben. Borics Ádi végül megszerezte a győzelmet és a 3 pontot a pehelysúlyú bajnokságban! Egyhangú pontozással (29-28 x3) legyőzte Enrique Barzola-t.

Exkluzív interjú Ádival a győztes meccse után.

Visszatértél. Ahogy említetted az élődben, 2023 augusztusában még egyszer meg kellett műteni a térded. Mekkora volt az a bizonyos „kő” rajtad a meccs előtt?

– Igen, mondhatom azt, hogy a 2023-as év volt életem legnehezebb időszaka. Nagyon sokáig sok kérdőjel volt bennem azzal kapcsolatban, hogy jó lesz-e még a térdem. Sokan nem tudják, de 2023 augusztusában meg kellett ismét műteni. Stabil és erős volt már a térdem, de éreztem, hogy valami nincs rendben. Csináltattam még egy MRI-t. Majd el kellett távolítani egy hegszövetet. Ezt követően tudtam csak teljesen kinyújtani a lábam. Ez időben sok csúszást jelentett, emiatt nagy volt rajtam a nyomás, voltak bennem kérdőjelek, hogy leszek-e még olyan jó, mint a többiek, le fogok-e mradni? Minden nap ezen stresszeltem és igazából nem is tudtam kikapcsolni. Sokáig nem is tudtam, mikor térhetek vissza, hónapról hónapra telt az idő. Ez egy nagyon nehéz időszak volt.”

Első magyarként győzelmet arattál a PFL ketrecében a UFC-t is megjárt Enrique Barzola ellen. Milyen volt maga a PFL rendezvény körítése, hogy tetszett?

„Maga a PFL rendezvény nagyon tetszett, profi volt. Szerintem jobban néz ki, mint a Bellator. Látni, hogy nagyok sok pénzt költenek a PFL-ben. Van ez a season rendszer Amerikában, ahol 1 millió dollárt lehet nyerni, de mindez már Európában is van, ahol 100 ezer dollár a fődíj. Kicsit furcsa volt, hogy más volt a legénység, mint a Bellatorban, de láttam egy két ismerős arcot, Van még mit javítani, gondolok itt a ketrecre, ami elég csúszós volt, de alapvetően megvagyok velük elégdetve, jól érzem magam jelenleg a PFL-ben és meg is becsülnek.”

2024 PFL 3: Chicago, Studio Day at the The Drake Hotel in Chicago, Illinois, Monday, April 15, 2024. (Matt Ferris / PFL)

„Ez egy nagy változás volt a karrieremben, ahogy az is, hogy leszerződtem Ali Abdelaziz-el. Személyesen leültünk és átbeszéltük a jövőt. Több opció is volt, de azt tudni kell, hogy a PFL felvásárolta a Bellatort, így a szerződésem hozzájuk került. Végül Ali olyan szerződéssel jött ki, hogy a PFL-ben és a Bellatorban is tudok harcolni. Ugyan egy szervezet, de külön szálakon mennek az események. Barzola személyében egy nagy skalpot sikerült behúznom, már tíz mérkőzése volt korábban a UFC-ben, 70 kg-ban nyert egy TUF-ot, neki van a harmadik legtöbb földrevitele pehelysúlyban. Tudtam, hogy egy kemény harcos, akinek nagy tapasztalata van, hatalmas kondival és szívvel és nem mellesleg kőkemény állal, nagyon jól bírta az ütéseket.”

Hogyan élted meg magát a csatát? Volt pillanat, amikor azt hittük, hogy idő előtt be tudod fejezni a harcot Barzola ellen.

„A legfontosabb dolog, ami nagy változás volt az életemben, hogy teljesen más mentalitással mentem a harcba, sőt, az életemen is változtattam. Elkezdtem dolgozni pszichológussal, aki nagyon sokat segített abban, hogy megváltoztassam az életefelfogásom. Úgy mentem a ketrecbe, hogy nem akartam mindenkinek megfelelni csak élvezni akartam a fight weeket, hiszen szeretek bunyózni és amíg ez bennem van, adddig fogom ezt csinálni. Mindne másodpercét élveztem a harcnak. Igen, én is azt hittem, hogy idő előtt befejezem a meccset, de most sajnos nem jött össze a finish. Kicsit túl izgatottá váltam, elvesztettem a fejem, szerintem ha nem kapkodom annyira utána, akkor be tudtam volna fejezni. De ez egy nagyon jó tapasztalat volt. Az első menetben kaptam egy fejelést, amitől megszédültem, szóval már azt is tudom, milyen az, amikor megvan ütve az ember.”

Ez egy új fejezet? Egy új Borics Ádi?

„Igen! Ez a karrierem második szakasza, ilyen nagy sérülés után azt szokták mondani, hogy az ember újjászületik. Ez egy nagy trauma volt a testemnek és a lelkemnek is egyaránt. Ennek feldolgozásában sokat segített a pszichológus. Úgy érzem, hogy új harcossá születtem.”

Ez egy torna, ami azt is jelenti, hogy legközelebb június 28-án ismét ketrecbe lépsz. Tetszik ez a rendszer, amibe belecsöppentél?

„Nagyjából azt tudom mondani, hogy tetszik, hiszen már most tudni lehet, hogy mikor bunyózom legközelebb. Ez a korábbi években nagy problémám volt, sosem tudtam a formaidőzítést megcsinálni, folyamatosan edzéseben voltam. Stresszeltünk Zsófival, hogy itt vagyunk, de mikor lesz már meccs és ehhez igazítottuk az életünket, nem nagyon tudtam élvezni az időt. Egy nehézség van viszont a rendszerben, az a súlycsökkentés, valamint ha van egy nagyobb sérülése az embernek, akkor nem tud regenerálódni a következő párharcra, ez kicsit nehéz, de az élet nem mindig tökéletes. Összességében tetszik a rendszer, a jövőben pedig meglátjuk, hogyan megyünk tovább. Mindig csak a következő mérkőzésemre fókuszálok, nem úgy fogom fel ezt az egészet, mint egy tornarendszer.”

Folyamatosan új ajtókat nyitsz meg magyarként a profi MMA-ban. Bellator címmérkőzés, PFL bemutatkozás, zseniális harcosokkal dolgozó menedzserrel való közös munka, Ali Abdelaziz személyében. Csak büszkék lehetünk rád! Mit kívánjunk neked 2024-re?

„Először is nagyon szépen köszönöm. Maradjak egészséges, jók legyenek a fogyások és folytassam azt, amit most elkezdtem. Szerintem ha egészséges tudok maradni, akkor nagy dolgokat tudok véghezvinni, de a fő célom 2024-ben az, hogy boldogan éljek. Szeretek bunyózni, ez nekem örömet okoz, mentálisan sokat fejlődtem az utóbbi időben. Az ilyen nagyon nehéz időszakok után átalában valami jó jön. Az elején, amikor kiköltöztem eltört a kezem majd utána beindult a karrierem. Most is egy nehéz évet tudhatok magam mögött, de úgy érzem, jön a karrierem második szakasza!”

Borítókép: Borics Ádám/Facebook

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)
Kategóriák
BellatorEgyébInterjúk

Szólj hozzá!

*

*

KAPCSOLÓDÓ