85 éves korában elhunyt a legendás bokszbíró, Mills Lane, aki diszkvalifikálta Tysont

85 éves korában elhunyt a legendás bokszbíró, Mills Lane, aki 1997-ben diszkvalifikálta Mike Tysont, amiért megharapta Evander Holyfield fülét.

Lane fia, Tommy a Reno Gazette-Journalnak elmondta, hogy apja, aki 20 évvel ezelőtt agyvérzést kapott, békésen halt meg egy nevadai hospice-ban.

„Általános állapota jelentősen romlott. Gyorsan távozott. Kényelmesen, jól érezte magát, a családja körülötte volt” – mondta az újságnak ifjabb Lane.

A mérkőzések bíráskodása előtt a “Let’s get it on” felkiáltásáról ismert, köztiszteletben álló bíró volt, akit 2013-ban beiktattak a Nemzetközi Boksz Hírességek Csarnokába. Az 1937-ben született Lane 1956-ban vonult be a tengerészgyalogsághoz, majd bokszolóként próbálkozott profi karrierrel, ám amikor ez nem jött össze, bíró lett.

Több ellentmondásos nehézsúlyú mérkőzésen is bíráskodott, többek között Holyfield és Riddick Bowe 1993-as második találkozóján, amelyet a “szurkolói ember” félbeszakított, majd a Lennox Lewis elleni 1997-es visszavágón egy zokogó Oliver McCallt szabadította meg a szenvedéstől.

Bár arról ismert, hogy a Holyfield elleni 1997-es vitatott visszavágó során a Tyson-sarkot a helyükre tette, aznap este nem is neki kellett volna bírónak lennie. Mitch Halpern volt a választott bíró, de Tyson táborának panaszai miatt Lane lépett a helyére. Utolsó mérkőzését bíróként 1998-ban vívta, amikor a legendás Tommy Hearns legyőzte Jay Snydert.

„Ő egy tisztességes, becsületes fickó volt. Hagyta, hogy azt csináld, amit tenned kell a ringben. Nagyon tiszteltem Mills Lane-t. Mindig is szerettem, amikor azt mondta: ‘Kezdjük el!” – mondta Hearns.

A visszavonulása utáni években a Celebrity Deathmatch című műsorban szerzett hírnevet, de 2002-ben kapott agyvérzése miatt nehezen tudott beszélni.

„Most hallottam a hírt, hogy elhunyt a legendás bokszoló és bíró, Mills Lane. Mélyen elszomorít az elvesztése. Mindig is igazságos és méltányos bírónak tartottam, amikor láttam őt bíráskodni más meccseken, és akkor is, amikor ő volt a harmadik ember a ringben néhány saját meccsem során. Őszinte részvétem a családjának. Nyugodjon örökké szeretetben és békében. Áldás!” – írta Lewis, de mellette Frank Warren és a Top Rank promóció is a részvétét fejezte ki.

Borítókép: John Storey/Getty Images

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20 000 Ft értékű bónusz! (x)
Kategóriák
Ökölvívás

Szólj hozzá!

*

*

KAPCSOLÓDÓ