A Lennox Lewis elleni küzdelem fordulópont volt Mike Tyson számára

Mike Tyson Lennox Lewis elleni 20 évvel ezelőtti veresége jelentette az elit szintű nehézsúlyú ökölvívó idejének végét, de a sportközönség számára valami másnak a kezdetét.

2002 júniusában minden összeállt, hogy Tyson teljesen elássa magát. Az itallal, drogokkal, adósságokkal, perekkel, depresszióval és dühvel küszködő, akkor 35 éves bokszoló „a bolygó legrosszabb embere” hírnevének utolsó maradványait is letörte Lewis, mivel a várva várt leszámolás egyoldalú mérkőzést hozott.

Amikor végre találkoztak a ringben, Lewis a nyolcadik körben megállította Tysont

De Tyson bátorsága a ringben és az azt követő viselkedése volt az első lépés a nyilvános felépülés felé. Egy út, amely a másnaposságtól a „Másnaposokhoz” vezetett, amiből a bolygó egyik legnépszerűbb sportolójává vált.

A Lewis elleni harc előtt még ilyen szavak hangoztak el: „A szívedet akarom, meg akarom enni a gyerekeid” – mondta vicsorogva Tyson az akkor még gyermektelen Lennoxról. Amikor a páros találkozott a sajtótájékoztatón, Tyson megtámadta Lewist. „Iron Mike” tette annyira felháborítóak voltak, hogy még Vegasban is elítélték emiatt. Éppen ezért zajlott a Lewis elleni világbajnoki mérkőzés a Tennessee állambeli Memphisben. A mérkőzés azonban egyoldalú volt, a nyolcadik menetben Tyson mindkét szeme felrepett és az orrából is folyt a vér, majd Lewis végül kiütötte.

De még mielőtt elkezdődött volna, a biztonsági őrök akadályt képeztek, hogy Tysont és Lewist egymástól távol tartsák, a verekedés előtti sajtókonferencia-verekedés miatt, amely kitört köztük.

Tysont, akit nemi erőszakért börtönöztek be, legyőzték utolsó nehézsúlyú bajnoki csatájában. A meccs után Lewis és Tyson is tisztelettel beszélt a másikról, és „Iron Mike” elismerte, hogy a harc előtti beszólásai csak a felhajtás részei voltak. A férfi, aki meg akarta enni Lewis gyerekeit hatalmasat változott.

„Azt a kis gesztust, amikor letöröltem a vért Lennox arcáról, minden bokszíró megragadta” – mondta később Tyson. „Úgy állították be, hogy hősies tetteim voltak. Sokan akkor először kezdték meglátni az emberi oldalam.”

Egy gyengéd pillanat a ringben a harc után, ami egy másik oldalt hozott ki Tyson számára, akiket az emberek ritkán láttak, amikor letörölte a vért riválisáról, és alázatos volt vereségében.

Tyson arroganciájának és sértéseinek mindig volt egy másik oldala, hogy brutálisan őszinte volt saját hibáival kapcsolatban. Szinte sosem keresett kifogásokat a vereségeire. Hasonló nagy pofonokat kapott Buster Douglastól és Evander Holyfieldtől az első harcuk során, de ezek olyan hatalmas megrázkódtatások voltak, hogy elkerülhetetlenül nagy felindulás övezte az egész történetet.

A Lewis-csata, amelyben Tyson a küzdelem előtt esélytelen volt, más volt. A világ sokkal inkább Tyson keménységére összpontosított, aki nem volt hajlandó feladni a meccset Memphisben. Lewis 193 ütést vit be aznap neki, amiből 15 igazán erős volt az utolsó menetben. A harc során tanúsított bátorsága és az utána tanúsított alázatossága tompította a Tysonról kialakult képet. Tyson magánélete továbbra is kicsúszott az irányítás alól, és 2003-ban csődöt jelentett annak ellenére, hogy karrierje során több mint 300 millió dollárt keresett. De a vélemény változott. Ahelyett, hogy elítélték volna, bálványozták.

Tyson egyik nagy fordulópontja a „Másnaposok”-című filmben való megjelenése volt. A vígjáték csodákat tett a Las Vegas-i megítélésével is. Innentől kezdve elindult ezen az úton, ami egészen odáig vezetett, hogy 2022-ben Tysonnak van egy saját népszerű podcastje. Sikeres médiakarrier, boldog házasság, egy teljesen új ember lett Mike Tyson.

A Másnaposok című filmben való megjelenése új közönséget hozott neki, valamint régi rajongóit is az emlékezés sávjába küldte

Borítókép és fotók: Getty Images

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)
Kategóriák
Ökölvívás

Szólj hozzá!

*

*

KAPCSOLÓDÓ