„Amíg nem ismeri mindenki a Kick-box-ot, még sok feladatunk van”

Mórádi Zsolt a Sport365-nek adott exkluzív interjút. A tízszeres kick-box világbajnok beszélt többek között arról is, hogy mivel foglalkozik jelenleg, illetve mivel tölti idejét visszavonulása óta.

– Mórádi Zsolt mit csinál, miből él meg, mivel foglalkozik a sportkarrier és az Exatlon után? Hogyan telnek a napjaid?

– Mindig is több lábon igyekeztem állni, és ez is nevelőedzőmnek, mentoromnak, barátomnak, Király Istvánnak köszönhető. Még a tinédzser pályafutásom idején is a sport mellett az volt a legfontosabb, hogy tanuljunk. Ha valaki nem járt iskolába rendesen, vagy nem volt jó a bizonyítványa, nem tervezett továbbtanulást, akkor ott volt az edzőnk, és szóvá tette, hogy ez igenis fontos. Felhívta a figyelmet arra, hogy milyen veszélyei vannak, ha valaki megsérül, idő előtt abba kell hagynia a pályafutását. Ez tehát folyton a szemünk előtt lebegett, és tanultam, mesterdiplomát szereztem. Már az aktív pályafutásom alatt saját vállalkozásba fogtam a turizmus területén, majd most, egy évvel ezelőtt egy baráti vállalkozásba kezdtem bele, megalkottuk Magyarországon az első mobil borbély szalont, ami egy nagyon vagány kis öltet.

– Ezeket jelenleg hogyan tudod irányítani ebben a helyzetben?

– A vírushelyzetben, ahogy hazajöttem Dominikáról, úgy ahogy van, borult a kialakult munkarendszer. Érthető okokból, ez egy ilyen helyzet, amit el kell fogadnunk. Pozitív gondolkodású ember voltam mindig, most azon dolgozom, hogy tovább képezzem magam és a vállalkozást is, megnézzem, milyen területeken tudunk még javulni. 

– Mi jelenleg a sportban való szereped?

– A fő tevékenységem a mai napig a sporthoz kapcsolódik. Még mielőtt befejeztem volna a pályafutásomat, már a sportdiplomácia irányába mozdultam el. Nem igazán volt soha ambícióm, hogy edző legyek. Nem azért, mert nem szeretek foglalkozni gyerekekkel, hanem mert sokkal inkább érdekelt a sportmenedzseri, sportdiplomáciai rész. Kíváncsi voltam, hogyan tudnám a sportágat segíteni, azt, ami tényleg azzá az emberré formált engem, aki ma vagyok, hiszen mindent a sportnak köszönhetek.

Először megválasztottak aktív sportolóként az Európai Kick-box Szövetség Sportoló Bizottság elnökének, majd ahogy abbahagytam a pályafutásomat, a világszövetség sportoló bizottságát vezettem, ami azt jelenti, hogy a világon én képviselem a Kick-box sportolókat. Van egy bizottságom, akikkel együtt dolgozunk, és 2019 decembere óta pedig a világszövetség elnökségébe is beválasztottak, mint a legfiatalabb tagot. Nagyon büszke vagyok arra, hogy ilyen fiatalon elérhettem ezt, de ez még csak az út kezdete, hiszen rengeteg dolog van még. Amíg nem ismeri a nagymamától kezdve a dédunokáig mindenki a Kick-box sportágat, még nagyon sok feladatunk van. A koronavírus miatt átalakultak nálunk is a teendők, de nem áll meg az élet. Minden alakul át, például a versenynaptárakat is újraírjuk. Azon dolgozunk, ha eljön az idő, akkor minél gyorsabban fel tudjuk pezsdíteni a Kick-box vérkeringését. Nem tudok egyszerűen csak a babérjaimon ülni, meghatároztam a célt,amiért mindent megteszek, még akkor is, ha itthonról kell tanulnom, dolgoznom, temérdek telefonhívást, videóhívást lebonyolítanom. Meg kell értenünk a jelenlegi helyzetet,a lehető legtöbbet kell kihoznunk ebből is.

– A cél, hogy megismerje mindenki a Kick-box sportágat. Hol tart ez a folyamat, milyen messze van az, hogy egy kisgyerek is már ujjongjon azért, hogy ezt a sportágat szeretné űzni, és olyan akar lenni, mint Mórádi Zsolt?

– Biztos vagyok benne, hogy még messze van, de az az út, amit eddig megtett a sportág, akár itthon, akár a világban, azért az egy nagyon szép út. Nagyon eredményes. Ha visszagondolok arra, amikor még bontogattam a szárnyaimat, és versenyről versenyre jártunk, alig voltak versenyek. Most már azt kell mondanom, hogy úgy teli van a naptár, hogy egy adott hétvégén akár három országba is lehetett menni versenyezni. Rengetegen űzik a sportágat, egyre többen a világon, és azt gondolom, hogy Magyarországon is sokkal nyitottabbak lettek azon sportágakkal szemben, amik nem olimpiai szereplők. Hosszú az út még, és erről írtam az egyik diploma dolgozatomat épp – az olimpia programjába való kerülésről – ez nem egy olyan dolog, amit csak úgy meg lehet mondani. Ami biztos, hogy jó úton halad a sportág, megszerezte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elismerését is, mint hivatalos sportág. Innentől kezdve csak a sportvezetésen, rajtunk múlik, hogy mennyi idő. Úgy gondolom, hogy két-három olimpiai ciklus még el fog telni, de már látjuk a fényt az alagút végén.

– Lesz-e Magyarországon Kick-box Európa, illetve világbajnokság?

– Olyannyira lesz, hogy a sikeres 2017-es felnőtt világbajnokság, és a 2019-ben Győrben megrendezett utánpótlás Európa-bajnokságot követően, 2021-re ismételten elnyertük a rendezés jogát.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20 000 Ft értékű bónusz! (x)
Kategóriák
EgyébInterjúk

Szólj hozzá!

*

*

KAPCSOLÓDÓ