LAS VEGAS - MAY 30,1987: Mike Tyson (R) lands an uppercut to Pinklon Thomas during the fight at Hilton Hotel in Las Vegas, Nevada. Mike Tyson won the WBC heavyweight title and WBA World heavyweight title by a TKO 6. (Photo by: The Ring Magazine via Getty Images)

Mike Tyson szerint én voltam minden idők legkeményebb ellenfele, pedig heroinfüggőséggel küzdve bokszoltam

Mike Tyson generációjának legjobb nehézsúlyú bunyósaival küzdött. Lennox Lewistól, Evander Holyfieldtől és Michael Spinks-től Larry Holmesig és Frank Brunóig, Tyson a boksz nagyjaival ringbe szállt.

De a fent említettek közül egyikük sem számít a valaha volt legkeményebb ellenfelének.

Ez a kitüntetés Pinklon “Pink” Thomasé, akit Tyson 1987-ben hat menet alatt győzött le.

„Azt hiszem, Pinklon Thomas volt a legkeményebb ellenfelem” – mondta Tyson a History Bitesnek. „Soha nem gondoltam rá, de két évvel ezelőtt megnéztem a rólunk készült felvételt, egy barátom mondta, hogy nézzem meg. Tizenhét ütést mértem rá, mindenhol ütöttem, a földre került, de tizenhét ütést kellett bevinnem! Mindegyik olyan kemény volt, amilyen csak lehetett, és az utolsótól egyszerűen elájult. Azt gondoltam, ‘Istenem, ez a legkeményebb meccsem, tizenhét ütést kapott az állára!'”

Thomas 1984 és 1986 között a WBC nehézsúlyú bajnoka volt, és figyelemre méltó győzelmeket aratott a korábbi világbajnoki címvédő Tim Witherspoon és Mike Weaver felett. Ezek az eredmények önmagukban is lenyűgözőek, de még figyelemreméltóbbá teszi őket az a tény, hogy Thomas akkoriban heroinfüggőséggel küzdött. Thomas 12 éves korában próbálta ki először a heroint, és 14 éves korára már napi 150 dollárt (125 fontot) költött rá.

15 évesen kirúgták az iskolából, ami a bűnözésbe vezette őt. A Ringnek így beszélt a történtekről.

„Én választottam ezt az életmódot. Az általános iskolában sportoló voltam. Mire hetedik osztályos lettem, már heroinoztam. Korán elkaptak. Idősebb srácokkal lógtam, mert nagyobb voltam, mint azok, akikkel együtt jártam iskolába… Sok őrült dolgot csináltam, hogy pénzhez jussak. Azt tettem, amit kellett, hogy legyen rá pénzem. Törvényellenes dolgokat tettem – fegyveres rablás, pénztárgépek kiürítése, pénz lenyúlása. Mindenféle őrültséget csináltam.”

Thomas 17 éves korában megnősült, és Seattle-be költözött a feleségével. A házaspárt azonban nem sokkal a beköltözés után kilakoltatták otthonukból, mivel Thomas nem tudta fizetni a számlákat költséges függősége miatt.

Ezután a szociális negyedbe költöztek, ahol a michigani ütő először kóstolt bele a bokszba. Thomas, aki le akarta nyűgözni első edzőjét, azt hazudta, hogy profi bokszoló, de hamar lebukott.

„Éppen heroin és kokain speedballt lőttem be. Az edzőnek, Joe Westnek azt hazudtam, hogy profi vagyok. Azt mondta nekem, hogy azt akarja, hogy üssem meg a zsákot. Nem tudtam, hogy jobb- vagy balkezes vagyok-e. Három-négy perc után kirohantam az ajtón, és mindenhova hánytam.”

Thomas 1978-ban vált profivá, miután mindössze három amatőr meccsen indult (2-1). Összeállt Muhammad Ali egykori edzőjével, Angelo Dundee-val, és 25 mérkőzésen (24-0-1) veretlenül kezdte meg pályafutását, amelynek során megnyerte a WBC nehézsúlyú bajnoki címét Witherspoon-tól. Megvédte az övét Weaver ellen, de 1986 márciusában Trevor Berbick egyhangú pontozással elvette tőle. Ezután egy három mérkőzésből álló győzelmi sorozat következett kevésbé ismert ellenfelek ellen, mielőtt jött volna Tyson, aki akkoriban a WBA és a WBC bajnoki öveket birtokolta. Thomas jól kezdte a mérkőzést, de a hatodik menetben kiütéses vereséget szenvedett, amikor Tyson egy kegyetlen ütéssorozatot mért rá.

Annak ellenére, hogy Tyson így legyőzte, Thomas ragaszkodik ahhoz, hogy Iron Mike nem nyűgözte le.

„Szerencsétlen voltam, mert hat héttel a meccs előtt vállsérülést szenvedtem. Úgy gondoltam, hogy a balos ütésekkel meg tudom nyerni a meccset, mert a vállam miatt nem tudtam használni rendesen a jobbosomat. Két menetig jól bírtam, aztán a kesztyű szétvált. Körülbelül kilenc perc és 40 másodpercbe telt, mire kaptam egy másik kesztyűt, ami időt adott a pihenésre a hatodik menet előtt” – mondta a Pro Boxing Fans-nak.

Thomas végül 1993-ban szögre akasztotta a kesztyűit 43-7-1-es rekorddal, miután Evander Holyfield, Riddick Bowe és Tommy Morrison ellen vereséget szenvedett. Most motivációs előadóként dolgozik, és megalapította saját jótékonysági szervezetét, a “Pride in Neighborhood Kids”-t, hogy segítsen a hátrányos helyzetű gyerekeket az utcáról kimozdítani.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)
Kategóriák
Legendás sztorikÖkölvívás

Szólj hozzá!

*

*

KAPCSOLÓDÓ