Usyk-Dubois augusztus 26-án Wroclawban, Ukrajna függetlenségének napjához igazodva

Az Oleksandr Usyk-Daniel Dubois egyesített nehézsúlyú címmeccsre két héttel az eredeti időpont után kerül sor.

A kis késésnek jó oka van. Alex Krassyuk, Usyk pályafutását végigkísérő promótere és a K2 Promotions-Ukraina vezetője elárulta, hogy a mérkőzésre augusztus 26-án kerül sor a lengyelországi Wroclawban, a Stadion Wroclawban (Tarczynski Arena Wroclaw). A váltás célja, hogy az eseményt az ukrán függetlenség napjához (augusztus 24.) igazítsák, és 24 000 nézőt várnak az erősen ukránok lakta régióba.

„Wroclaw sok ukránnak ad otthont” – mondta Krassyuk a TVP Sportnak. „A mérkőzésre a 24 ezer fős stadionban kerül sor. Az időpontot augusztus 12-ről augusztus 26-ra kellett módosítanunk. Mert ez Ukrajna függetlenségének napja. Ez a tökéletes dátum a Dubois elleni küzdelem megrendezésére. Nem pazarolhattuk el.”

Usyk a WBA, IBF és WBO nehézsúlyú bajnoki címek megvédésére készül, amelyet 2021 szeptemberében, Anthony Joshua elleni észak-londoni győzelmével szerzett meg. A tavaly augusztus 20-i visszavágójukon Usyk – aki 2012-ben olimpiai aranyérmes volt Ukrajna színeiben és korábban vitathatatlan cirkálósúlyú bajnok – ismételt győzelmet aratott, bár egy furcsa pontozású megosztott döntéssel kellett beérnie.

A Dubois elleni címvédése azután jött létre, hogy meghiúsultak a tárgyalások egy vitathatatlan bajnoki összecsapásról a WBC nehézsúlyú bajnok Tyson Fury ellen. A két fél hónapokig tárgyalt a tavaszi összecsapás lehetőségéről, de ez soha nem valósult meg. A WBA ezután Usykot egy címegyesítő összecsapásra kötelezte a londoni Dubois ellen, aki a WBA „rendes” nehézsúlyú bajnoki címét birtokolja. Az ügy május 25-én került a pénztárcára vonatkozó licitmeghallgatásra, amelyet Krassyuk nyert meg hatalmas, 8 057 000 dolláros ajánlatával, messze felülmúlva a Queensberry Promotions – Dubois promótere – mint az egyetlen másik ajánlattevő által benyújtott 5 620 050 dolláros összeget. Usyknak a WBA „Super” címvédőjeként 6.042.750 dollár jár, ami a győztes ajánlat 75 százaléka. Dubois és csapata a szokásos 25 százalék szerint 2.014.250 dollárra jogosult.

A mérkőzés győztese lesz az egyetlen elismert WBA nehézsúlyú bajnok, így a „Regular” öv megszűnik létezni, összhangban a szankciós testület folyamatban lévő címcsökkentési kampányával. Krassyuk Lengyelországot célozta meg, tekintettel a térségben lévő pénzügyi támogatására, valamint a szomszédos ország ukrán lakosságának növekedésére azóta, hogy Oroszország megkezdte Ukrajna invázióját. A kiválasztott helyszín 2011-ben nyitotta meg kapuit, és éppen egy másik bokszesemény – a nemzeti hős és kétszeres bajnok Tomasz Adamek WBC nehézsúlyú világbajnoki címéért folytatott sikertelen küzdelme Vitali Klitschko ellen, aki megnyerte a 2011 szeptemberi találkozót. Az Usyk-Dubois mérkőzés mindössze a negyedik bokszmérkőzés, amelyet a szabadtéri stadionban rendeznek.

Borítókép: Getty Images

Kategóriák
Ökölvívás

Szólj hozzá!

*

*

KAPCSOLÓDÓ