A “született riválisok” szombaton összecsapnak

Tekintettel arra, hogy Chris Eubank és Nigel Benn a boksz egyik leghírhedtebb rivalizálását vívták, az ember azt gondolná, hogy a fiuk közötti küzdelem, akik maguk is profi bokszolók lettek, elkerülhetetlen. Bár ez így is lett, az apák nem ezt az utat jelölték ki Chris Eubank Jr. és Conor Benn számára.

Mindkét apa és fia egymás szöges ellentéteként mutatkozik be. Nigel volt a mélyen komoly, keményvonalas, katonai ruhából faragott bunyós. A fia, Conor ugyanezt a személyiséget vette át, a ringben vadság árad belőle, és olyan spártai életmódot hirdet, amely minden nap hajnali 3-kor kezdődik, és nem ér véget, amíg az új fittségi határokat el nem érik. Chris Sr. egy igazi showman volt, aki elkötelezte magát a bőség és a tiszteletreméltóság imidzsének. Chris Jr. talán nem visel monoklit vagy háromrészes öltönyt, mint az apja, de örökölte a beszéd képességét, és sugárzik belőle a laza önbizalom.

Ha azonban az apák a fiuk gyermekkorában a saját útjukat járják, talán soha nem is léptek volna ringbe, nemhogy egymás ellen. Chris Jr. és Conor híres milliomosok fiaiként nőttek fel. Bármennyire is különbözőnek tűnnek az apáik, mindketten akadályokat emeltek, hogy egy kicsit göröngyösebbé tegyék az utat, amit be kellett volna járniuk.

Amikor Chris Eubank Jr. egy brightoni kastélyban nőtt fel, sejtette, hogy az apja híres, de nem tudta biztosan, hogy miért. Az emberek autogramot kértek az apjától, ingyen étkeztek az éttermekben, és a fotósok mindig ott ólálkodtak körülötte. Az apja valahogy el tudta titkolni előle, hogy világbajnok bokszoló volt. Egyik este, ahogy Chris Jr. meséli, a barátja pincéjében volt, és éppen a családjuk VHS-gyűjteményét nézegette, amikor meglátott egy dobozt, aminek az elején az apja neve szerepelt. Betette a kazettát a gépbe, és ott volt az apja, amint Nigel Benn ellen bokszol.

Eubank Jr., aki atlétikában és úszásban jeleskedett, kicsit távolabb volt az ökölvívástól. Gyerekként az Egyesült Királyságban nem volt amatőr karrierje, így az utcán találta meg a módját, hogy megkóstolja a boksz ízét. Kapcsolatba került egy helyi bandával, és részt vett a parkolóhelyi bunyókban. A SecondsOutnak 2019-ben elmondta: „Utcagyerekekkel lógtam, csináltam ezeket az utcai dolgokat, és hazamentem egy 2 millió fontos villába”. Az egyik ilyen verekedést felvette a kamera, és elküldték a bulvársajtónak, valamint a MySpace-en keresztül terjedt, ami leleplezte a szülei előtt. Az apja azt mondta neki, hogy ha valóban bokszolni akar, akkor költözzön Las Vegasba egy Irene Hutton nevű gyámhoz, és tanuljon a nehezebbik úton. Két év nevadai középiskola után, 18 évesen megvívta első amatőr meccsét, ahol Mike McCallum és Floyd Mayweather Sr. alatt edzett.

Conor Benn gyermekkora hasonlóan nézett ki, mint Eubank Jr-é. Egy spanyolországi kastélyban nőtt fel, hálószobájában jacuzzis káddal, a felhajtón sportkocsikkal. Később a család Ausztráliába költözött, ahol a háztartásban alig volt nyoma annak, hogy honnan származik az apja vagyona. Nigel eladta a legtöbb emléktárgyát, köztük számos bajnoki övét. A család elsősorban a vallásra koncentrált, Conor figyelme pedig a gördeszkázás és a BMX-versenyzés felé terelődött. Nigel az anyagi függetlenségben hitt, ezért Conor zsebpénz helyett napi 20 dollárért házakat festett. 2021 decemberében Conor a Daily Mailnek elárulta, hogy gyerekkorában egy vallásos iskolába küldték, ahol elmondása szerint “szektaszerű” vezetők kínozták, akik azt mondták neki és szüleinek, hogy démonok szállták meg, amit mélyen vallásos apja elfogadott.

Benn azt mondja, két teljes évbe telt, mire az iskolából való távozása után lelkileg helyrehozta magát, és körülbelül ugyanennyi időbe telt, mire helyrehozta az apjával való kapcsolatát, amely 18 éves korára kisimult. De amikor eljött az ideje, hogy Conor kipróbálja magát a bokszban, Nigel még mindig nem könnyítette meg a dolgát. Conor elmondta, hogy az első ringben szerzett tapasztalata az apjával volt, és az edzésről egy letört foggal és agyrázkódással távozott. Kitartott, és Ausztráliában kezdte meg amatőr karrierjét.

A híres riválisok fiai mindketten külföldön kovácsoltak utat maguknak amatőrként, és profikká váltak, mindazzal a plusz figyelemmel, amit a vezetéknevükkel elvárnánk. Eubank a karrierje nagy részét középsúlyban töltötte, míg Benn a kisváltósúlyban tevékenykedett. Szombat este egy köztes, 157 fontos súlyban találkoznak, Benn jelentősen feljebb ugrik, Eubank pedig egy picit lejjebb. A mérkőzésre való felkészülés során gyakorlatilag ugyanazt a szerepet vették fel, amit az apjuk. Conor a Wight-szigetre menekült, hogy az apja mellett edzzen, és a spártaiként készüljön. Eubank volt az az ellenfél, aki azt sugallta, hogy csak “60{0354ff6b965c3a8554b3be39bffd6bcc0d5d03fb117e183da0bfb0aa96532aba}-os” teljesítményre van szüksége ahhoz, hogy megnyerje a meccset, és videókat posztolt, amelyeken süteményt és hamburgert majszol, annak bizonyítékaként, hogy nem kell olyan komolyan vennie a meccset, miközben megígérte, hogy visszavonul, ha nem nyer.

Ez az egyik legnagyobb mérkőzés, amit az Egyesült Királyságban belföldön lehetett rendezni, amely a nosztalgiát idézi és több generációt is megszólít. De bármennyire is különbözőnek tűnnek, és bármennyire is szeretnék legyőzni egymást, végső soron ők ketten az egyetlenek, akik igazán megértik egymást, és azt, hogy pontosan hogyan is kerültek szemtől szemben egymással.

Borítókép és fotók: Leigh Dawney/Getty Images

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20 000 Ft értékű bónusz! (x)
Kategóriák
Ökölvívás

Szólj hozzá!

*

*

KAPCSOLÓDÓ